ATX táp bekapcsolása alaplap nélkül

Sok alkalommal előfordult, hogy szükségem volt 5V, 7V vagy 12V-re, ám sajnos a 230V-os hálózati adapterek nem tudtak megfelelő áramerősséget adni, vagy ha mégis akkor nagyon drágák voltak.

Korábban az AT tápokat lehetett erre a célra használni, ott volt egy bekapcsoló gomb, melyet megnyomva a táp működésbe lépett, ám sajnos manapság már kikoptak, tönkrementek. Sajnos azonban az ATX-es tápok bekapcsolása kicsit bonyolultabb (legalább is első ránézésre).

Íme tehát egy rövid leírás arról, hogy hogyan lehet a 20 és 24PIN-es ATX-es tápokat bekapcsolni alaplap nélkül.:

1. Fogjuk a táp alaplapi csatlakozóját és keressük meg rajta az egy darab zöld vagy egyes tápok esetén szürke színű kábelt (Pwr On). Ez a táp kapcsoló áramköre. Ahogy ezt az áramkört a mellette lévő bármelyik fekete színű kábellel összekötjük - leföldeljük - , bekapcsol a táp.A kábelek "összekötését" illetőne egy szimpla billenő kapcsoló beiktatásával mely minimálisan egy áramkört tud nyitni / zárni, meg tudjuk oldani.

Íme egy rajzd is az alaplapi csatlakozóról a könnyebb érthetőség kedvéért.:

ATXpin

2. Döntsük el, hogy mekkora áramerősségre van szükség. Az elérhető feszültségek a molex csatlakozón:

  • 12V (Sárga kábel + Fekete kábel)
  • 7V (Sárga kábel + Piros kábel (a piros kábelt kell az eszköz negatív lábához kötni)
  • 5V (Piros kábel + Fekete kábel)

Íme egy kép a molex csatlakozóról:

molex-csatlakozo

Amennyiben nem elegendő a feszülség melyet a táp kiad, úgy javasoljuk egy eszköz csatlakoztatását a csatlakozóra, mely lehet CD, DVD-ROM, vagy egy HDD azért, hogy a táp előállítsa a megfelelő áramerősséget.

Tipp:

Amennyiben túl hangos a számítógépe a ventillátorok miatt, úgy javaslom, hogy a ventillátor csatlakozóját kösse át, úgy, hogy a 12V helyett csak 7V-ot kapjon. Így a sebessége csak 15 - 20%-al csökken, a levegő továbbítása viszont sokkal kevesebbel, ám a lassabb fordulat miatt halkabb is lesz.

Kérek mindenkit, hogy aki a fenti módosítást elvégzi folyamatosan mérje a számítógépe hőmérsékletét, nehogy túlmelegedjen. Amennyiben túlmelegedés lép fel azonnal alakítsa vissza a ventillátortokat.

!!! Figyelem !!!

Mindenki nagyon vigyázzon amikor "barkácsol" nehogy áramütés érje. Ha nem ért hozzá kérje szakember segítségét.

 

   
© Copyright 2010. Trinity-Soft Kft.